Stinas slekt - en reise i kildene
Geneaologisk "sporing" av Stina Danielsdatters etterkommere, aner og andre forbindelser.
» Vis alle «Forrige 1 2 3 4 » Lysbildefremvisning
Stina og forloverne
En oversikt over de to forloverene til Stina Danielsdatters og Morten Jonsen ved vielsen i 1811
Stina og forloverene
En historie skal ha et utgangspunkt og denne begynner med en
vielse i Foldereid kirke 8. desember 1811. Enkemann Morten Jonsen Moa gifter
seg med piken Stina Danielsdatter. Aldersforskjellen var relativt stor - 31
år. Morten er født rundt 1748 (FT 1801) og har vært
husmann på Moa i Harran der kona døde i 1809 - 84 år gammel. Stina er født i 1777 (FT 1801),
alenemor og har en datter Daniela født i Snåsa i 1806. Begge ektefellene er
antatt å være av samisk herkomst. Det man senere har stusset over er forloverne
– Anders Nilsen Skaftnes og Ole Eriksen Årfor. Nordmenn var på den tiden vanligvis
ikke forlovere for samer (jfr Håkon Hermanstrand). Det var for øvrig Ole Eriksen som igjen var forlover da Anders og Stina giftet seg 8. oktober 1813. Den andre var en kar fra Skaftnes.
Kildene som det henvises til videre i dette notatet er foruten kirkeboken for Foldereid sogn, Ministrialbok Snåsa prgj., Bygdebok for Nærøy/Foldereid bind I (senere forkortet NF), Snåsaboka, bind IV (SB), Bygdebok for Grong bind I (BG) og folketellingen 1801 (FT 1801). Alle disse er lett tilgjengelige i digitalisert (skannet) versjon.
For Anders Nilsen Tømmerås sitt vedkommende har forbindelsen til Morten Jonsen blitt antydet i eget notat (se limites.no/TNGsvarva under MEDIA/HISTORIER).
Når det gjelder Ole Eriksens rolle som forlover er forholdet forholdsvis lett å forstå – Stinas datter Daniela eller Dannielle som hun senere ble kalt, hadde en familierelasjon til Ole. Enkelt, men likevel en smule innviklet og vi skal fortsette historien med et videre perspektiv.
Både Anders Nilsen og Ole Eriksen var født i 1762, Anders på Tømmerås i Grong og Ole på Kleiv i Snåsa (SB IV s 390). De kom antagelig til Folla på samme tid, rundt 1785-90. En vet ikke om de var kjente fra før, men begge var jevnaldrende og kom fra nabobygder så det er en viss sannsynlighet for det. En fellesnevner for begge var i alle fall «finansmannen» fra Grong – John Olsen Weium – som hadde kjøpt Årfor i 1782 (NF I s 96). Weium solgte Årfor ti år senere og kjøperene var nettopp Anders Nilsen og Ole Eriksen (NF I s 96,97). Ole overtok kort tid senere Anders sin part i Årfor da sist nevnte flyttet til Nedre Skaftnes. (NF I s 137; BG I s 14,15).
Anders sine familierelasjoner kjenner vi en del til, så ikke mer om ham her. Ole Eriksen hadde en vending tilbake til Snåsa hvor han giftet seg med Anne Eriksdatter Sandnes i 1792. Han hadde en sønn fra før – nemlig Bård "uægte" født i Snåsa i 1787. Det ser ut til at det var Ole som hadde omsorgen for gutten. I ekteskapet kom det ikke barn, men han og Anne tok til seg to pleiesønner (NF I s 97).
I Snåsa hadde Ole Eriksen en eldre bror Jon som hadde overtatt gården hjemme på Kleiv. (SB IV s 390). Han hadde også en yngre søster Beret som i 1799 giftet seg med Ingebrigt Bertilsen på Svarva Øvre. Ingebrigt igjen hadde en yngre bror – Nikolai som var født i 1786 og som bodde på Svarvatangen, en plass under Svarva Øvre. (SB IV s 285,287 og 288).
I 1806 da Nikolai Bertilsen var 20 år, hadde han fått en datter Daniela med Stina Danielsdatter (Ministrialbok Snåsa prgj., Snåsa sokn, døpte 1806 Sneaasen nr. 23).
Her har vi forbindelsen:
Oles søster Beret Eriksdatter fra Kleiv var gift med Ingebrigt Bertilsen på Svarva og han var altså farbror til Daniela – Stinas datter.
Eier av original/Kilde | Helge Øi |
Filnavn | Stina og forloverne |
Filstørrelse | |
Linket til | Stina Danielsdatter |
» Vis alle «Forrige 1 2 3 4 » Lysbildefremvisning