Stinas slekt - en reise i kildene
Geneaologisk "sporing" av Stina Danielsdatters etterkommere, aner og andre forbindelser.
» Vis alle 1 2 3 4 Neste» » Lysbildefremvisning
Anders Nilsen Tømmerås 1762-1839
En orientering om herkomsten til Anders og litt om spekulasjoner vedrørende etnisitet.
Anders Nilsen Tømmerås (1762-1839)
Anders er blitt en sentral figur i denne slektshistorien. Han fikk mange barn og rikelig med etterkommere og flere har vært på jakt etter hvor han stammet fra. At han forlot familien nede ved Follafjorden og flyttet opp på en plass i Simlevassmarka sammen med en kvinne av sannsynlig samisk herkomst, har bidratt til at slektsforskere har fundert på hans egentlige etnisitet. En sitter i dag med en del dokumenterbare fakta og indisier som gjør at en med stor grad av sikkerhet kan plassere Anders på gården Tømmerås i Grong hvor han ble født i 1762. Foreldrene var Nils Sørensen Tømmerås og moren Marit Ingebrigtsdatter. Det er ingen opplysninger som peker i retning av samisk etnisitet hos noen av dem. Han hadde flere søsken og følgende finner vi i kirkeboken: Ole f 1749 - død som barn, Ole f 1751, Maren f 1753, Martha f. 1756, Anders (Andreas) f 1762. Faren druknet i Namsen det året Anders ble født (1862) og det ble holdt skifte på Tømmerås i mars året etter. Her går det klart fram at enken Marith Ingebrigtsdatter møtte med sønnene Ole Nielsen 14 år og Anders Nielsen 1 år.
Anders ble antakelig værende i Grong sammen med moren til han var 21 år. Dette blir sannsynligjort ved at de er nevnt i nattverdslistene (kommunikanter). Enken Marith Tømmeraas til 1782 og Anders Tømmeraas til påsken 1783. Etter dette forsvinner de fra listene. Kirkeboken for Overhalden prestegjeld på den tiden er prisverdig systematisk og oversiktlig. Jeg har gått igjennom gravfestede kvinner fram til 1790 og ikke funnet Berethe der, så en kan anta henne flyttet og på ca. samme tid som Anders.
Vi ser at Anders bror Ole Nielsen var født i 1751. På samme tid ble det født en kar på gården Veiem i Grong. Det var John Olsen Weium (1750-1835). Bygdeboka for Grong skriver at «John Olsen overtok Veiem fra faren sin i 1781 og var som ham, en meget flink jordbruker og handlet også med den del gårder» (jfr. bind 1 s 14 og 15). Det var han som i 1781 kjøpte Årfor. Anders Nilsen Tømmerås kjøpte en halvdel av Ytre Årfor i 1787, men solgte etter kort tid og kjøpte Nedre Skaftnes. Bygdeboka for Nærøy/Foldereid kaller John Olsen Weium for et «finansorgan» (jfr. s. 96 og 97). Det kan være liten tvil om at Anders og John Olsen Weium kjente hverandre og det gir også en mulig forklaring på hvordan Anders kom til Foldereid og hvordan han antakelig finansierte gårdkjøpene sine.
Når det gjelder moderne slektsforskning så har My Heritage
blitt et meget nyttet forum. Opplysningen en får herfra kan imidlertid til
tider være meget «smittsomme» og føre en på ville veier. Så også med Anders
Nilsen Tømmerås. I kirkeboken for
Overhalla er de første nedtegnelsene trolovelser i perioden 1745-1758. Her
finner vi under året 1747 Lappen Niels Nielsen og lappepiken Berethe
Lassesdatter. Nedtegnelser for viede (copulerede) begynner først i 1749 og vi
kan ikke se av kirkeboken om de ble ekteviet kort tid etter trolovelsen, men
det er kanskje å anta. Nå har MH fått det for seg at disse samiske Niels og
Berethe er Anders Nilsen Tømmerås sine foreldre. Flere har slukt dette rått og
knyttet Anders til samisk etnisitet. Vi har imidlertid rimelig god
dokumentasjon for at det ikke er grunnlag for disse antakelsene, i alle fall på
ovenstående grunnlag. En beskrivende
detalj i denne sammenheng er følgende. I september 1753 fikk Niels og Marith
Tømmerås en datter Marith. Tidligere samme året fikk lappen Niels Nielsen og
en lappepike Inger en ikke legitim datter Marithe. Altså, lappen Niels Nielsen er ikke den
samme som Niels Tømmerås. Likeledes hadde lappen Niels Nielsen kvinne (uquor) blitt introdusert i 1749, samme år som Anders sin eldste bror ble født.
Pussig nok finner i samme trolovelsesoversikt like under lappen Niels Nielsen en annen anførsel, nemlig den som erklærer at «det er intet imod» at det inngås ekteskap mellom soldat Niels Søfrensen Øyum og pigen Marithe Ingebrigtsdatter Rosten – formodentlig Anders foreldre.
Et forhold som også kan hjelpe til med å forstå Anders sine avgjørelser senere i livet er at Morten Jonsen, samen fra Moa/Svarvåa, er født rundt 1748 og da antakelig i området Grong/Harran. Det er ikke utenkelig at han var i Anders sin bekjentskapskrets fra barndommen av og da særlig i tilknytning til hans bror Ole som var født i 1751.
Eier av original/Kilde | Helge Øi |
Filnavn | Anders Nilsen Tømmerås |
Filstørrelse | |
Linket til | Anders Nilsen Tømmerås (Skaftnes) |
» Vis alle 1 2 3 4 Neste» » Lysbildefremvisning